Wat is DC-dimmen en waarom is het belangrijk voor AMOLED-smartphones?

OLED-panelen hebben veel voordelen. Ze hebben een betere kleurnauwkeurigheid en contrasten (inclusief betere zwarttinten) en zijn dunner en helderder dan traditionele LCD-schermen. Daarom is het niet verrassend dat smartphonefabrikanten overschakelen naar OLED-panelen voor hun smartphones.

Zelfs middelgrote exemplaren (bijvoorbeeld Mi 9 SE / Galaxy J6 Plus) kregen deze relatief dure displaypanelen. Maar er is één nadeel verbonden aan OLED-schermen en het heeft betrekking op hoe het paneel met lage helderheidsniveaus omgaat.

Oneplus 6 wordt geleverd met AMOLED-scherm

De meeste OLED-panelen gebruiken een techniek die pulsbreedtemodulatie (PWM) wordt genoemd om de helderheid te verminderen. Dit is anders dan de dim-DC, die werd gebruikt door vloeibaar-kristalpanelen om de helderheidsniveaus te regelen. De meeste gebruikers zullen het dimmen van PWM niet kunnen onderscheiden van dimmen op gelijkstroom, maar er is een zeer klein deel van de populatie dat wordt beïnvloed door de vorige techniek.

Naarmate OLED's een gemiddeld niveau bereiken en soms budget smartphones, groeit hun gebruikersgroep snel. Met een aanzienlijke toename in AMOLED-consumptie in de afgelopen paar jaar, zult u vaak zien soortgelijk reacties op internet.

Om te begrijpen wat DC-dimmen is, moeten we eerst leren over PWM-dimmen en hoe dit sommige gebruikers ongemakkelijk kan maken.

Hoe werkt PWM-dimmen?

PWM staat voor pulsbreedtemodulatie. Zoals de naam al aangeeft, wijzigt u in deze techniek de breedte van de lichtpuls om de helderheid van het displaypaneel te regelen. Simpel gezegd, je speelt met de hoeveelheid tijd dat het scherm aan of uit staat. Wanneer de helderheid afneemt, blijft het scherm langer dan het blijft, wat als een lagere helderheid wordt ervaren.

Nadat je dit hebt gelezen, moet je je afvragen: wacht even, wordt het scherm uitgeschakeld bij lage helderheid? Ik heb het nooit gemerkt!

Dit komt omdat de frequentie van de pulsen erg hoog is (meestal meer dan 200 Hz), dus het menselijk oog zal geen individuele pulsen kunnen waarnemen. In plaats daarvan gemiddelden het menselijk oog de hoeveelheid licht van deze pulsen. De waargenomen helderheid wordt dus bepaald door de verhouding van de aan- en uittoestand van het paneel.

Het volgende diagram laat zien hoe de PWM-helderheidsaanpassing werkt.

Met 100% helderheid, kunt u zien dat het lampje altijd aan is. Wanneer de helderheid afneemt tot 50%, schakelt het paneel met gelijke tussenpozen tussen aan en uit. Bij een verdere afname van de helderheid blijft het scherm echter langer uit dan het blijft. Dus, bij extreem lage niveaus van helderheid, is er een significant flikkereffect.

Wat is er zo slecht aan PWM-dimmen en de flikkering ervan?

Gewoonlijk zal het gemiddelde menselijke oog, zelfs bij lage helderheidsniveaus, het flikkeren niet zien vanaf de donker wordende PWM. Maar dit betekent niet dat het op geen enkele manier invloed op u heeft. Sommige mensen zijn gevoeliger voor deze flikkering. En bij deze mensen kan verduistering van PWM leiden tot vermoeidheid van de ogen, hoofdpijn en migraine bij langdurige blootstelling. Dit geldt vooral bij weinig licht.

Wat is DC-dimmen?

DC-verduistering regelt in feite de helderheid door het vermogen dat aan het circuit wordt geleverd te variëren. Aangezien macht = spanning x stroom, zal een toename of afname van een van deze ingangen het vermogen dat wordt geleverd aan het weergavepaneel, en dus de helderheid ervan, veranderen.

Klinkt vrij eenvoudig toch? Dus waarom gebruiken fabrikanten geen DC-dimmen in uw AMOLED-smartphone?

Welnu, smartphoneproducenten gebruiken DC-verduistering nu al enkele jaren op LCD's, maar pas sinds kort gebruiken ze het aan AMOLED-smartphones. Dit komt omdat DC-dimmen een groot nadeel heeft. Bij lage helderheidsniveaus worden kleuren vaak scheef weergegeven op OLED-panelen. In OLED-panelen kan een verandering in de spanning de uitgezonden kleuren veranderen.

Bij lagere spanningsniveaus kan de waargenomen kwaliteit van het display van een smartphone aanzienlijk worden verminderd.

Dus wat is de oplossing?

Smartphone-fabrikanten zijn zich steeds meer bewust van mogelijke gezondheidsproblemen die gepaard gaan met het dimmen van de PWM-helderheid. Omdat het flikkeren van PWM echter alleen een bepaalde groep mensen treft, en het nadeel van het dimmen van gelijkstroom op AMOLED-panelen, geven de nieuwste smartphonemakers er de voorkeur aan om het als een extra functie te bieden.

Oneplus heeft al bevestigd dat hij test dimming DC op hun smartphones. Deze functie kan in een toekomstige update worden toegevoegd. In feite lijken Chinese smartphoneproducenten klaar voor deze functie. Xiaomi, Vivo, OPPO en zelfs Meizu kwamen naar voren en bevestigden de afname van de DC-helderheid op hun bestaande of toekomstige smartphones.

Vivo iQOO Hands On: Halo Lights, virtuele knoppen en koptelefoonaansluiting benadrukken het!
Vivo iQOO wordt geleverd met AMOLED-paneel en heeft een DC-dimfunctie via update

Ondanks het feit dat black-out PWM ongemak kan veroorzaken bij sommige gebruikers, zullen de meeste mensen het verschil niet voelen. Daarom is het erg belangrijk om te weten dat je gevoeligheid voor het flikkereffect bepaalt hoe het je zal beïnvloeden.

Black Shark 2 voorkant
Black Shark 2 wordt geleverd met DC-dimmen. (onze praktische ervaring hier)

Daarom, als je te veel last hebt van de ogen of hoofdpijn vanwege het feit dat je te lang hebt vastgehouden op het scherm van de smartphone, geef de PWM-blackout dan nog niet de schuld. Probeer goede gewoonten te creëren voor smartphones, waaronder het aanpassen van de helderheid van het beeldscherm tot comfortabele niveaus (in plaats van 100% op elk gewenst moment) en het handhaven van een behoorlijke afstand tussen u en het scherm van uw smartphone.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 stemmen, gemiddeld: 2,86 van 5)
Loading ...

Voeg een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Обязательные поля помечены *